A350, Londra-New York într-un singur motor

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 17-01-2014

alt

Airbus are ambiții mari. Vrea să primească aprobarea de a zbura cu A350 XWB pe rute aflate la 420 de minute (7 ore) de cea mai apropiată pistă, unde ar putea ateriza în caz de urgență.

Producătorul afirmă că A350 a fost proiectat pentru rute lung-curier aflate chiar și la 7 ore distanță de cel mai apropiat aeroport. Rute peste ocean sau în apropiere de Polul Sud, spre exemplu. În prezent, limita ETOPS pentru Airbus A330, Boeing 777 este de maxim 5 ore și jumătate, cu 30% mai puțin decât obiectivul Airbus pentru A350. În cazul 787 Dreamliner, limita este de 3 ore, și asta din cauza problemelor repetate pe care modelul le-a avut cu bateriile Li-Ion. Aeronavele cu 3 si 4 motoare se supun altor reguli ETOPS / EDTO (Extended Diversion Time Operations). Dacă Airbus va primi aprobarea, cele 7 ore ar însemna că liniile aeriene vor putea zbura cu noul model pe rute mai directe, economisind timp și bani în cazurile în care vremea nefavorabilă sau alți factori fac indisponibile anumite piste pentru aterizarea de urgență.

Altfel spus, în cazul unei urgențe apărute în zbor, ajungerea A350-ului la o pistă ar echivala cu traversarea Atlanticului de Nord, de la Londra la New York, într-un singur motor. Pe lângă faptul că Airbus trebuie să demonstreze fiabilitatea motoarelor pentru a primi aprobarea, această limită de 420 de minute implică și dovedirea eficienței sistemelor electrice, a celor de stingere a incendiilor, etc. Astăzi, producătorii de motoare depășesc cu ușurință cerințele FAA pentru ETOPS (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards). Pentru cele mai mari limite aflate astăzi în vigoare, un motor nu trebuie să fie oprit decât o dată la 100.000 ore de zbor. Unii producători de motoare ajung să aibă o cedare de motor la un milion de ore de zbor, încadrându-se lejer în cerințe.

alt

Ce vrea Airbus era de neconceput până acum câțiva ani. Experții din industrie cred însă că producătorul va primi aprobarea. Asta ar însemna deschiderea de noi rute fără escală pentru widebody-urile bimotor, precum Australia-Brazilia sau Noua Zeelandă-Africa de Sud. Totodată, cele 420 de minute i-ar permite lui Airbus “să ia fața” eternului rival Boeing, fiind o puternică unealtă de marketing și PR. John Cox, un fost pilot de linie cu propria firmă de consultanță în domeniu, figură ce apare în documentarele de specialitate, nu crede că există “vreun motiv legat de siguranță pentru a refuza cererea Airbus. Fiecare avion nou a ridicat și mai sus ștacheta în ceea ce privește zborurile widebody-urilor bimotor peste întinderi de apă”.

Întrebați despre obiectivul celor 420 de minute, oficialii Airbus nu au dorit să comenteze, afirmând doar că “A350 a fost gândit să zboare pe rute aflate la peste 3 ore de cel mai apropiat aeroport”. Cei de la Boeing au declarat că nu doresc momentan să obțină aprobarea dincolo de cele 5 ore și jumătate. Airbus a primit comenzi pentru 812 A350-uri din partea a 39 de clienți, aeronava MSN3 (F-WZGG) efectuând recent teste în Bolivia și Martinica. Qatar Airways, clientul de lansare, va introduce A350 în serviciul comercial în al patrulea trimestru 2014, Airbus vizând certificarea modelului în trimestrul 3. Click aici pentru al treilea exemplar A350-900 (MSN2) in noul livery Carbon.

alt

http://www.youtube.com/watch?v=eWtPA8v-xeQ

Share