Christian Heinzmann, TAROM: Vom inlocui A310 cu A320 sau 737-800. Vrem si doua 787 pentru o perioada-test.

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 29-01-2016

Intr-o discutie exclusiva avuta astazi cu Christian Heinzmann, CEO-ul companiei, am aflat noi informatii despre viitoarea flota TAROM.

Incepem cu Airbus-urile A310. “Ele vor fi retrase din serviciul comercial pana in octombrie, cel tarziu noiembrie 2016”, ne-a declarat CEO-ul TAROM. “Vrem sa le inlocuim cu doua, poate chiar 3 Airbus-uri A320 sau Boeing 737-800 (cele doua optiuni sunt analizate in paralel). Acum purtam discutii cu companii de leasing pentru inchirierea, pe termen scurt, a viitoarelor avioane. Inca nu stim daca vom vinde ambele A310 sau doar unul, al doilea urmand sa ajunga la Guvern. Reprezentantii Executivului nu au luat inca o decizie.” Pentru amatorii de cifre, cele doua A310 TAROM ofera cate 20 de locuri la Business si 189 in Economy.

Cat de noi vor fi viitoarele aeronave TAROM, cand vor intra in flota si ce se va intampla cu ATR-urile 42? Christian Heinzmann: “A310-urile sunt prioritare. Ne dorim ca aeronavele cu care le inlocuim sa intre in flota pana la sfarsitul acestui an! In ceea ce priveste ATR-urile 42, s-ar putea sa le schimbam cu versiunea 72-600. O alta posibilitate ar fi aducerea unor A319 in flota care sa inlocuiasca atat ATR-urile actuale, cat si Airbus-urile A318. Ramane de vazut. Cautam sa obtinem avioane cat mai noi pentru viitoarea flota TAROM. Luarea unor avioane noi 100% este exclusa pentru ca nu sunt slot-uri.”

SvtVlhG

Ajungem acum si la cea mai interesanta parte a discutiei de astazi: avioanele lung-curier. “Purtam discutii cu cateva companii de leasing (lessors) pentru inchirierea a doua Boeing-uri 787 Dreamliner timp de un an sau chiar 1,5 ani. O perioada-test in care vom opera zboruri cu 787 pentru a vedea cu exactitate care sunt costurile operationale, performantele, etc. Pe de alta parte, nu excludem prezenta in flota TAROM a doua Airbus-uri A330, de asemenea inchiriate pe termen scurt (short-term operational lease). Daca totul decurge conform planului, noile avioane lung-curier urmeaza sa vina la inceputul anului viitor!”

One cockpit, one maintenance. “Avem ca obiectiv anul 2017 pentru armonizarea flotei TAROM. Cazul ideal ar fi sa operam zboruri cu aeronave de la un singur producator”, a adaugat Christian Heinzmann. In ianuarie 2015, Aeronews va spunea ca sunt sanse mari ca flota TAROM sa fie compusa exclusiv din avioane Airbus. La finalul discutiei de astazi, CEO-ul transportatorului aerian national a dorit sa sublinieze un lucru: “Pentru a putea revigora flota – si, implicit, compania – trebuie sa lucram pe o baza solida. Sa avem un cadru care se ne permita acest lucru. Si aici ma refer la numeroasele schimbari in plan politic din ultimii ani, schimbari care au ingreunat punerea in aplicare a masurilor legate de flota, noi destinatii, etc.” Renderings: George Macasoi.

Share