Farnborough: World Airline Awards 2014

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 16-07-2014

alt

Marti, 15 iulie, in a doua zi a airshow-ului am participat la ceremonia World Airline Awards 2014 organizata de Skytrax. Cu aceasta ocazie am stat de vorba cu Temel Kotil, CEO-ul Turkish Airlines, dar si cu Akbar Al Baker, CEO-ul Qatar Airways.

In 2014, Skytrax aniverseaza 25 de ani de la infiintare. Premiile World Airline Awards sunt acordate anual incepand din 1999 fara a avea legatura cu vreo companie aeriana sau cu vreun alt tip de asociere in industrie. Pentru a desemna castigatorii acestei editii, Skytrax a efectuat intre august 2013 si mai 2014 traditionalul sondaj in randul pasagerilor pentru masurarea gradului de satisfactie. 105 nationaliati din peste 160 de tari au luat parte la sondaj, timp in care au fost completate 18,85 de milioane de formulare. Peste 245 de companii aeriene au fost luate in considerare, pentru desemnarea castigatorilor fiind analizati 41 de indicatori de performanta.

Inainte de a anunta castigatorii celor 68 de categorii, CEO-ul Skytrax a precizat ca a upgradat rating-ul companiilor Saudia si Air Mauritius de la 3 la 4 stele, in timp ce Hainan Airlines a fost inclusa in clubul select al liniilor aeriene de 5 stele. Din acest club elitist mai fac parte ANA All Nippon Airways, Asiana Airlines, Cathay Pacific, Malaysia Airlines, Qatar Airways si Singapore Airlines. Apropo de Qatar Airways, dupa decernarea premiilor am nimerit langa CEO-ul Akbar Al Baker, cu care am schimbat cateva impresii: “Sunt increzator ca vom primi A350 XWB la timp, pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste livrarea intarziata a celor trei A380, nu am nimic nou de spus pe langa cele afirmate pana acum.” Cu Temel Kotil, CEO-ul Turkish Airlines – mai destins decat omologul sau din Doha – am discutat despre operatiunile TK din Romania.

Cea mai buna companie aeriana din lume in 2014: Cathay Pacific (a mai primit titlul in 2003, 2005, 2009).

Turkish Airlines – Cel mai bun catering la bord la Business Class, Cea mai buna companie aeriana din sudul Europei (a 6-a oara), Cea mai buna companie aeriana din Europa (al 4-lea an consecutiv) si Cel mai bun dining in randul lounge-urilor Business Class.

Air France – Cel mai bun lounge First Class din lume si Cel mai bun dining in randul lounge-urilor First Class.

Qatar Airways – Cel mai bun lounge Business Class, Cea mai buna companie aeriana din Orientul Mijlociu, Cel mai bun Business Class din lume.

Lufthansa – Cea mai buna companie aeriana din Europa de Vest si Cea mai buna linie aeriana transatlantica.

Singapore Airlines – Cel mai bun First Class din lume

oneworld – Cea mai buna alianta din lume

Cele mai bune scaune la:

Economy Class – Saudia
Premium Economy – Air New Zealand
Premium Eco low-cost – AirAsia X
Business Class – Singapore Airlines
First Class – Emirates, care a primit si premiul pentru Cel mai bun divertisment la bord din lume.

Air Canada – Cea mai buna companie aeriana din America de Nord
Aeroflot – Cea mai buna companie aeriana din Europa de Est
Finnair – Cea mai buna companie aeriana din nordul Europei
Norwegian – Cel mai bun opeator low-cost din Europa

Oman air – Cel mai bun staff service din Orientul Mijlociu
Austrian Airlines – Cel mai bun staff service din Europa
Air Asia – Cel mai bun operator low-cost din lume
Garuda Indonesia – Cei mai buni insotitori de bord din lume

Click aici pentru lista completa a castigatorilor World Airline Awards 2014. Mai multe fotografii facute la ceremonie, pe pagina Aeronews de Facebook.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Share