INTERVIU / Alex Nicolau, campion mondial de juniori la parasutism

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 20-03-2015

„Mereu m-am întrebat cum e să fii primul în lume la ceva. Nu poți să explici în cuvinte – trebuie s-o trăiești.” Alex Nicolau, multiplu campion național și campion mondial de juniori la parașutism. Un interviu de Teodora Grama.

La prima vedere, Alex Nicolau pare un tânăr ca oricare altul. Însă, la nici 25 ani împliniți, Andi (cum este cunoscut de apropiați) se poate lăuda cu un palmares impresionant. În cei 6 ani de când a obținut licența de parașutist, el s-a clasat de 53 ori în top 10, de 37 ori în top 5 și de 21 de ori în top 3 la campionate mondiale, europene și cupe mondiale. Asta pe lângă faptul că este campion național en-titre de seniori (concurând ca junior) și de 8 ori campion național de juniori.

Andi s-a născut la 17 august 1990 la București și și-a obținut licența de parașutist imediat ce a împlinit 16 ani. De atunci, el are aproximativ 3800 salturi la activ. Pasiunea pentru zbor vine din familie, ambii părinți fiind parașutiști. Tatăl său, Ramiro Nicolau, o legendă vie a parașutismului românesc, a fost și este o sursă de inspirație pentru Alex, dar și mentor. Alex îl însoțea încă de mic la aerodrom pe tatăl său, iar la 4 ani a zburat pentru prima dată cu acesta, în tandem, cu parapanta. La 11 ani, Alex a zburat singur cu parapanta iar la 12, cu parașuta, tot în tandem, alături de tatăl său.

Despre primul său zbor Alex își amintește că „a fost cea mai intensă senzație pe care o trăisem vreodată. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie sentimentul trăit”. La 16 ani Alex sărea singur cu parașuta, asistat fiind de tatăl său, în metoda AFF (Accelerated Free Fall), un program de învățare foarte rapid, prin care elevul învață în numai 8 salturi cum să facă un salt cu parașuta, în siguranță. În 2007 Alex a devenit sportiv al Lotului Național de Parașutism iar din 2011 este atlet Red Bull.

Alex Nicolau - Portait Care consideri că a fost cea mai mare barieră pe care a trebuit să o depășești pentru a dobândi succesul profesional din prezent?

Nu consider că au fost bariere. Mi s-a părut lungă așteptarea de când am fost mic și până am avut voie să zbor singur. Pot spune, în schimb, că am facut foarte multe sacrificii ca să fac performanță: nu petrec niciodată îndeajuns timp cu familia sau prietenii. Nici timp pentru vacante nu prea am. Sunt plecat des în cantonamente și la concursuri..

Povestește-mi despre momente când ai avut parte de dezamăgiri. S-a întâmplat vreodată să ratezi podiumul la vreun concurs?

Nu merg la concursuri cu gândul să câștig. Mereu încerc să abordez fiecare concurs ca pe un antrenament, să mă lupt cu mine, niciodată să câștig. Cand câștig, e foarte bine. Dar nu pot spune că dacă nu câștig, consider că am pierdut. Sau că văd acest lucru ca pe o dezamăgire. Sportul m-a învățat un lucru prețios: practic, nu pierzi nimic. Câștigi foarte mult chiar și din faptul că ieși pe ultimul loc, față de cum ar fi fost dacă n-ai fi participat deloc. Nu înțelege greșit, îmi place să fiu cel mai bun dar nu merg să câștig, concurez cu mine. Să fiu mai bun decât am fost data trecuta.

Ce anume simți în timp ce sari cu parașuta? Ce îți place la asta?

Nu pot să explic cum e acolo sus. Pot doar să recomand tuturor să încerce, ca să simtă și ei senzația. Din cauza asta, de câte ori invit pe cineva să sară, sper din tot sufletul că, împreună cu cineva experimentat, să își depășească teama și să accepte s-o facă. Frica e un sentiment natural, dar odată ce o învingi, vei avea parte de o experiență de neuitat și greu de descris în cuvinte. Omul și-a dorit dintotdeauna să zboare, iar noi exact asta facem.

Spune-mi un moment amuzant întamplat recent legat de parașutism.

Sunt instructor de parașutism în tandem și am avut ocazia să sar cu cineva care, după aterizare a strigat ”a fost foarte tare saltul ăsta, nu mai fac asta în viața mea!”.

190344_10150423967535397_8204105_nCu toții avem momente când dăm de greu. Important e cum le depășești. Ce te motivează pe tine să perseverezi?

Îmi doresc foarte mult să fiu un om mai bun, iar prin sport și parașutism am găsit cea mai bună modalitate de a face asta. Devii disciplinat, o caracteristică a multor oameni de succes. Ajungi să te cunoști foarte bine, să îți înțelegi limitele și să înțelegi cum să le depășești. Parașutismul te pune în situații în care nu te-ai afla în viața de zi cu zi. Ca să poți da 100% din tine, trebuie sa îți cunoști foarte bine limitele.

Ai schimba ceva în trecutul tău profesional? Ce anume?

Îmi trăiesc visul. Iar acesta este unul dintre cele mai frumoase sentimente din lume. Nu aș schimba nimic, din acest motiv. Nu am niciun regret.

Ai menționat că nu apuci să petreci foarte mult timp cu familia și prietenii. Cum îți împarți viața profesională cu cea personală? Ai găsit echilibrul între cele două?

Acest lucru este dificil. Norocul meu este că majoritatea prietenilor mei sunt deja în domeniu, familia la fel. Așa am găsit echilibrul între cele două. Cât despre prietenii care nu practică parașutismul, sunt în curs de a-i convinge s-o faca (râde). Asa, ambele părți au de câștigat!

Ce sfaturi ai da unei persoane care își dorește să se apuce de parașutism?

Cel mai bun sfat cred că ar fi să întrebe și să facă demersuri în acest sens acum! Să nu piarda timp – o să regrete că nu s-au apucat mai devreme. Cei care se vor apuca, garantez că o să-și dorească să facă mai mult decât un hobby din asta, un stil de viață.

Alex Nicolau - PortaitCare este ultimul concurs la care ai participat?

Dubai International Championship din Emiratele Arabe Unite, desfășurat în noiembrie-decembrie 2014. A fost ultima competiție la care am participat în calitate de junior. Am obținut locul 8 din 28 de sportivi. Asta pentru că am avut un salt prost în manșa a doua. În rest, am performat exact cum mi-am dorit. Însă acel al doilea salt ratat m-a făcut să scad în clasament. Diferența dintre mine și cel clasat pe locul 1 a fost de 4 cm.

Înțeleg că de anul acesta treci la competițiile de seniori. Cum afectează acest lucru modul în care te antrenezi?

Nu s-a schimbat nimic. În continuare Încerc să mă gândesc la ce am eu de îmbunătățit în loc să mă gândesc la adversari.

Care este următorul tău obiectiv? La ce competiții urmează să participi?

Anul acesta voi continua la fel, aceleași competiții. Etapele de cupă mondială, șase la număr apoi campionatul european, campionatul național și alte concursuri dacă mai apar.

Cum arată o zi din viața unui skydiver de performanță, din viața ta?

Dacă este sezon de zbor, mă trezesc, fac un pic de înviorare apoi urmează pregătirea echipamentelor pentru zbor. Merg la aerodrom și fac salturi toată ziua – până la apus.

Cum te antrenezi?

Cea mai mare parte a antrenamentului meu este constituită din salturi. Când nu putem zbura ne antrenăm folosindu-ne de un aparat care simuleaza coborârea pe ultimii metri înainte de aterizarea la punct fix. Deasemenea, fac antrenamente de tip cross training. Merg la sală, înot, alerg, ies cu bicicleta. E foarte important să-mi mențin nivelul de fitness, chiar și în afara sezonului de zbor ca să reintru mai ușor în formă odată ce acesta începe.

Ce alte hobby-uri mai ai?

Îmi face deosebită plăcere să patinez sau să mă dau cu rolele. Merg cât de des îmi permite programul să înot. Iar iarna merg să skiez și să fac snowboarding.

Ai vreun citat care te inspiră, după care acționezi în viață?
“Carpe diem!”

180752_10150412955480397_554968_n

Share