Calin Rovinescu, CEO-ul Air Canada

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 16-01-2014

alt

A emigrat în Canada, alături de familie, pe când avea 5 ani. După o carieră interesantă, din care nu au lipsit obstacolele, românul Călin Rovinescu a devenit CEO Air Canada în 2009, fiind unul dintre cei mai respectați oameni din aviație. Iată povestea lui de succes.

VIDEO 18 mai 2014: Air Canada a primit primul 787 Dreamliner din cele 37 comandate.

Călin Rovinescu nu este doar CEO-ul Air Canada, ci și președintele board-ului executiv Star Alliance, prima înființată și cea mai mare alianță aeriană la nivel mondial. Mai mult, în iunie 2014 Rovinescu va deveni și președintele IATA (International Air Transport Association). Cu ocazia unei întâlniri avute în decembrie la Viena, CEO-ul Air Canada ne-a vorbit despre aviație, calitățile unui manager de succes, dar și despre amintirile lui legate de România.

Zborul peste ocean și amintirile din România

1961 este anul în care Călin Rovinescu a emigrat în Canada alături de familia sa. Pe atunci avea 5 ani. A ajuns la Montreal alături de sora sa mai mare, părinți și bunică. În București, tatăl său era urolog, iar mama lucra la Departamentul de Relații Externe, unde ținea legătura cu oficialii chinezi. Fugind de regimul comunist, au trebuit să lase totul în urmă. Când au ajuns în Montreal, în cartierul Côte-des-Neiges, cu o reputație nu tocmai bună, aveau la ei doar 200 de dolari și hainele cu care erau îmbrăcați. Mama a insistat ca atât Călin, cât și sora lui să vorbească fluent engleza și franceza pentru a se integra mai bine. “Nu am așteptat niciodată ca cineva să-mi acorde tratament preferențial, dar nici nu am vrut ca cineva să mă privească de sus!”, ne-a spus Rovinescu. “Un imigrant este optimist în ceea ce privește viitorul, dar și nesigur, ceea ce-l face mai ager. Și niciodată nu crede că totul i se cuvine, muncește pentru a obține ce vrea.”

Deși a plecat din țară la o vârstă fragedă, ne-a declarat că mai are amintiri legate de primii ani din viață petrecuți în București. În timpul interviului pe care ni l-a acordat la Viena, Călin Rovinescu (58 de ani) ne-a spus, zâmbind, următoarele propoziții în română: “Înțeleg limba română, dar nu o pot vorbi așa de bine. Dacă m-ați întreba ceva în română, aș înțelege, dar nu aș putea să vă răspund tot în română”. După plecarea în Canada, contactul cu limba noastră s-a rezumat la conversațiile pe care părinții le purtau între ei în română. Cu mine vorbeau în engleză”, ne-a precizat Rovinescu. A revenit în România o singură dată, în anul 1996, și a stat două zile. “Pe atunci trăiam în Anglia și am venit în Ungaria și Cehia cu ocazia privatizărilor care se făceau la momentul respectiv, astfel că am vizitat și România. Cred că voi reveni din nou la începutul acestui an, după Olimpiada de la Sochi”, a adăugat CEO-ul Air Canada.

alt

De la avocat la CEO Air Canada

Rovinescu și-a început cariera ca avocat alături de Stikeman Elliott din Montreal, unde a practicat avocatura specializată pe fuziuni și achiziții mai bine de 20 de ani. Primul contact oficial avut cu Air Canada a venit în anul 1987, când firma la care ajunsese Managing Partner și membru al consiliului director s-a ocupat de privatizarea companiei aeriene. După mai multe provocări depășite cu succes (fuziunea cu Canadian Airlines, restructurarea Air Canada din 2003/2004), Rovinescu a demisionat din Stikeman Elliott în 2004. Motivul: eșecul discuțiilor dintre investitorul chinez Victor Li şi sindicatele Air Canada. A ajuns astfel să lucreze în domeniul bancar, unde a fost co-fondator al băncii Genuity Capital Markets, una dintre cele mai importante bănci private de investiții din Canada.

Revenirea la Air Canada a avut loc pe 1 aprilie 2009, când Rovinescu a fost rugat să-l înlocuiască pe CEO-ul de atunci, Montie Brewer, care nu livra rezultate. Mulți dintre prietenii lui Rovinescu l-au crezut nebun când au auzit că părăsește Genuity pentru Air Canada. “Mi-era imposibil să refuz această ofertă. Pentru mine, Air Canada nu a fost niciodată doar o altă companie”, ne-a spus Rovinescu. În 2012, Air Canada a înregistrat primul profit din ultimii 5 ani: 131 de milioane de dolari. Mai mult, profitul celui de-al doilea trimestru din 2012 a fost cel mai mare din istoria companiei. Evoluția a continuat și în 2013, când acțiunile Air Canada au crescut la bursă cu 277% (ianuarie-noiembrie), cea mai mare creștere dintre companiile listate. În plus, gradul de încărcare al aeronavelor a fost de 83,6% în primele 9 luni ale anului trecut.

“Am avut un 2013 senzațional!”, ne mărturisea Rovinescu la Viena. Cum a ajuns Air Canada la această performanță? “Grație programului de reducere a costurilor am făcut economii de 530 de milioane de dolari. De asemenea, am introdus în flotă aeronave cu mai multe locuri (+10 locuri), ceea ce ne-a permis să transportăm mai mulți pasageri. Apoi ne-am concentrat atenția pe rutele internaționale și pe dezvoltarea lor. Am adăugat noi frecvențe spre China și Japonia, dar și spre 10 destinații europene. Totodată, în 2013 am lansat și divizia Air Canada rouge, spre destinații din Caraibe, Florida, Las Vegas, dar și spre Europa (Veneția, Atena). Urmează Dublin și alte orașe din Europa, așa că fiți cu ochii pe rouge!”

Air Canada, un campion global

Cum își descrie Rovinescu cariera la Air Canada? “Pentru mine, Air Canada este o companie cu oameni geniali. O companie care înseamnă mai mult decât un simplu loc de muncă, eu fiind legat, direct sau indirect, de Air Canada pentru mai bine de 25 de ani. În ceea ce mă privește, am făcut tot posibilul pentru a pune compania pe o direcție bună și a-i asigura succes pe termen mediu și lung, nu doar în viitorul apropiat. Obiectivul Air Canada este de a deveni, în adevăratul sens al cuvântului, un campion global. Un nume respectat alături de companiile aeriane de calibru din întreaga lume. Cred că unele dintre măsurile pe care noi le-am implementat la Air Canada pot fi preluate și adaptate inclusiv pieței din România, chiar dacă contextul economic al celor două țări este diferit. Eu m-am inspirat de la numeroase piețe emergente, vezi China, de unde am învățat multe lucruri. Am apreciat acolo rapiditatea cu care se fac anumite lucruri, eficiența cu care se pun în practică idei și proiecte legate de infrastructură. Așa cum și noi ne-am inspirat de la alte țări, cred că și piețele emergente pot învăța anumite lucruri de la noi.”

alt

Flotă, 787 Dreamliner și Premium Economy

Așa cum Aeronews.ro v-a informat la momentul respectiv, Air Canada urmează să comande 109 Boeing-uri 737 MAX pentru înnoirea flotei. “Noile avioane vor sosi în 2017. Până atunci, cele mai multe Airbus-uri A320 și A321 vor fi retrase din flota Air Canada, cu excepția versiunilor A319, care vor fi transferate diviziei rouge. Vorbim aici de până la 30 de aeronave”, precizează CEO-ul de origine română. “Legat de Boeing 787, am anunțat recent lansarea zborurilor cu Dreamliner spre Tokyo Haneda. Așa cum știți, capitala Japoniei are două aeroporturi: Narita și Haneda. Ultimul este foarte aproape de centrul orașului, 20 de minute, avantajând călătorii de business, în timp ce Narita se află la vreo oră distanță. Suntem foarte încântați să fim prima companie aeriană nord-americană care va zbura la Haneda și suntem încrezători în potențialul zborurilor către acest aeroport!”

Cum vede CEO-ul Air Canada clasa intermediară Premium Economy? “Cred că Premium Economy este o strategie foarte bună de a convinge pasagerii din Economy să facă upgrade-ul fără a plăti foarte mult. Pe piața nord-americană, între granițe, noi nu vedem sensul First Class. Astfel, avem Business Class – apropiat ca ofertă de First, dar mai accesibil – Premium Economy (pe anumite aeronave) și Economy. Concluzionând, cred că Premium Economy reprezintă o modalitate bună de creștere a profitului.”

Star Alliance, noi membri din Europa de Est?

“Un criteriu important pe care o companie aeriană trebuie să-l îndeplinească pentru a deveni membru Star Alliance este conectivitatea prin hub-ul respectiv. Pentru a invita o companie să ni se alăture ar trebui ca aceasta să aducă valoare adăugată alianței, să aibă un hub prin care traficul de pasageri și cargo să aibă potențial de creștere. Copenhaga este un bun exemplu în acest sens, aici Star Alliance fiind prezent prin SAS Scandinavian Airlines. În ceea ce privește Europa de Est, cred că alianța noastră este reprezentată foarte bine de Grupul Lufthansa (companiile Lufthansa, Swiss și Austrian), astfel că pentru moment nu avem de ce să invităm companii aeriene din această zonă să ni se alăture.”

alt

Calitățile unui bun manager, mai ales pe timp de criză

“Comunicarea este esențială!”, ne spune Rovinescu. “De multe ori se întâmplă să ai idei bune, dar ele nu pot fi puse eficient în practică pentru că nu sunt transmise și receptate așa cum trebuie de persoanele cu funcții executive și, ulterior, de cei din subordinea lor. În condiții de criză economică, când provocările pentru o companie aeriană nu sunt deloc ușoare, trebuie să te miști rapid pentru a pune ideile bune în practică și a-ți atinge scopul. În al doilea rând, trebuie să ai curajul de a face o schimbare acolo unde nu este evident că trebuie sau nu pare ușor de făcut”, completează CEO-ul Air Canada.

Zboruri directe România – America de Nord / Canada

“Cred că acest lucru se va întâmpla, este doar o chestiune de timp. Din nou, revenim la aspectul despre care vorbeam mai sus și anume analizarea tipului de trafic potențial pe aceste rute: pasageri de business, călători care merg în vacanță, etc. În trecut, dacă zburai spre o destinație îndepărtată o dată pe săptămână era suficient. Acum trebuie să zbori zilnic pentru a-ți face simțită prezența și a emite pretenții la profit, respectivă o cotă parte din piața respectivă. În cazul Air Canada, nu prea suntem interesați să deschidem o nouă rută pe care să o operăm doar de 3 ori săptămânal pentru că lansarea unei noi destinații presupune mulți bani. Când se întâmplă acest lucru, căutăm să ajungem, cât mai repede, la zboruri zilnice spre acea destinație”, afirmă Rovinescu.

“În ceea ce privește România, cred că pasagerii de aici vor avea de beneficiat, mai întâi, de pe urma evoluției transportatorilor low-cost și mai apoi de pe urma extinderii companiilor full-service. Din punctul meu de vedere, România are un mare potențial în aviație! Iar acest potențial este direct legat de oportunitățile de afaceri pe care România le poate oferi. Este de ajuns să privim la Frankfurt, Londra sau Paris ca centre economice importante pentru a înțelege de ce sunt și hub-uri de succes în industria de profil. La fel, în Orientul Mijlociu vedem cum modelul trece de la unul bazat pe petrol la unul bazat pe călătorii și aviație. Pe măsură ce România depășește vremurile grele prin care a trecut și criza economică, cred că șansele de dezvoltare în aviație nu vor întârzia să apară. Pentru asta însă trebuie să se respecte modelul despre care vorbeam anterior!”, a concluzionat Rovinescu.

NOTĂ: Informațiile din acest interviu pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro

alt

Share