Noua platforma a aeroportului Iasi, operationala incepand de luni

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 04-09-2015

Incepand cu data de 07.09.2015, operatiunile de imbarcare-debracare a pasagerilor se transfera pe prima suprafata finalizata din platforma noua a Aeroportului Iasi.

Realizarea noii platforme de imbarcare- debarcare pasageri presupune, conform graficului de lucrari, demolarea vechii platforme a Aeroportului Iasi. Administratia aeroportuara a ales sa nu intrerupa operatiunile aeriene si s-a procedat la realizarea etapizata a noii platforme, astfel incat sa poata fi data in functiune o prima suprafata care sa preia capacitatile de procesare. In paralel, se continua lucrarile de extindere a noii infrastructuri, in zona platformei vechi. Acest proces de tranzitie va presupune modificari de fluxuri privind accesul pasagerilor inspre si dinspre aeronave, modificari ce vor crea un posibil disconfort pasagerilor care vor fi nevoiti sa se deplaseze pe langa zona delimitata pentru santierul de constructie.

Totodata, este posibil ca pentru respectarea orarului de zbor al fiecarei companii aeriene, sa se procedeze la devansarea orelor de inchidere a procedurii de check in, pentru ca timpul suplimentar necesar accesului la aeronava sa nu duca la decalarea orarului de zbor. In acest sens, recomandam pasagerilor sa isi programeze deplasarea spre aeroport in asa fel incat sa raspunda noilor conditii tranzitorii.

Administratia Aeroportului Iasi adreseaza pasagerilor rugamintea de a intelege nevoia acestui proces de transfer. Rolul investitiei si al tuturor lucrarilor este ca operatiunile de imbarcare-debarcare pasageri, precum si de stationare ori manipulare a aeronavelor sa se deruleze in deplina siguranta si la cele mai inalte standarde de confort.

“Suntem in fata unei noi reusite si a unei noi provocari. Practic am reusit sa finalizam si prima etapa a noii platforme de imbarcare-debarcare pasageri, precum si o noua cale de rulare ce va asigura accesul aeronavelor spre noua platforma, fiind cu inca un pas mai aproape de dezideratul de a avea in final intreaga infrastructura de miscare a Aeroportului Iasi. Preocuparea noastra de a dezvolta aeroportul a creat premisele multiplicarii miscarilor de aeronave. In lipsa acestei etape finalizate, ne-am fi aflat in situatia de a nu mai putea folosi fosta platforma, care pe langa caracteristicile de portanta redusa fata de nevoia actuala, se afla si intr-o stare de degradare ce
putea duce la decizia de sistare a operatiunilor aeriene. Am reusit sa sincronizam perfect toate aceste evolutii si in cele din urma sa continuam dezvoltarea Aeroportului Iasi in conditii de maxima siguranta. Acest proces de finalizare a noii platforme de imbarcare-debarcare va dura aproximativ 30 de zile, moment ce va coincide cu finalizarea noului terminal T3 care este pozitionat foarte aproape de zona de imbarcare-debarcare pasageri. Diferentele intre fosta infrastructura de platforma si cea noua sunt imense, neexistand nici macar un singur termen de comparatie. Vazand cifrele de portanta a noii platforme, cred ca astazi avem cea mai solida si bine realizata platforma de imbarcare-debarcare din Romania.” a declarat Domnul Marius BODEA, Presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului International Iasi.

Reamintim ca Aeroportul International Iasi deruleaza Proiectul de Dezvoltare si Modernizare, in valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore realizate in mare parte fiind proiectarea si executia lucrarilor pentru realizarea suprafetelor de miscare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri, extinderea suplimentara a platformei parcare aeronave si constructia unui nou terminal de pasageri. Din totalul sumei mentionate, 38,7 milioane de euro reprezinta finantarea europeana nerambursabila.

Platforma veche 4 septembrie 2015_Pro Image 48

Platforma veche 4  septembrie 2015_Pro Image 37Platforma noua T3_4 septembrie 2015_Pro Image 02

Share