Noul aeroport din Doha, inaugurat pe 30.04

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 21-04-2014

alt

Zborurile de pasageri vor incepe pe Hamad International Airport (HIA) pe 30 aprilie. Initial, 10 companii aeriene vor opera pe HIA. Qatar Airways nu se va muta in prima faza, preferand sa astepte terminarea lounge-urilor si a magazinelor duty-free.

La 2 ani si 3 luni dupa deschiderea aeroportului pentru zborurile cargo vor incepe si cele de pasageri. Primele 10 companii aeriene care vor opera pe Hamad International sunt: Biman Bangladesh, Iran Air, Nepal Air, Pakistan International Airlines, Syrian Air, Yemenia si low-cost-urile Air Arabia, Air India Express, flydubai, Pegasus Airlines. In total, aceste linii aeriene vor deservi 20 de rute. Qatar Airways nu se va muta pe HIA in prima faza, preferand sa astepte finalizarea lounge-urilor si a magazinelor duty-free. Datele la care urmatoarele companii isi vor transfera operatiunile pe HIA nu sunt cunoscute inca: British Airways, Cathay Pacific, Egyptair, Emirates, Etihad Airways, Gulf Air, Kuwait Airways, KLM, Lufthansa, Middle East Airlines, Oman Air, Royal Jordanian, Saudia, SriLankan Airlines, Turkish Airlines si United Airlines.

Noul aeroport, a carui constructie a depasit 15,5 miliarde de dolari, trebuia sa fie inaugurat in urma cu 4 ani. Deschiderea lui a fost amanata de mai multe ori: pana in aprilie 2013, apoi pana la sfarsitul lui 2013 si primavara acestui an. Conceput pentru a primi 28 de milioane de pasageri anual fata de 21 de milioane pentru actualul aeroport din Doha, care a atins aceasta cifra (80% revenind Qatar Airways), Hamad International Airport va oferi momentan in Terminalul B 33 de porti de imbarcare, numarul acestora urmand sa creasca la 65, din care 8 pentru Airbus A380. Urmatoarele faze de extindere a noului aeroport ii vor mari capacitatea la 50 de milioane de pasageri anual pana in 2020.

alt

Share