Piloții Asiana 214 au știut că viteză era mică

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 12-12-2013

alt

O nouă sesiune de audieri efectuate de NTSB a avut loc ieri, 11 decembrie, ocazie cu care am aflat noi informații despre Boeing-ul 777 Asiana Airlines prăbușit la San Francisco pe 6 iulie 2013.

În minutele critice dinaintea impactului cu digul de protecție ce precede pista 28L, piloții și-au dat seama că viteza este prea mică, dar nu au făcut nimic pentru a o mări decât cu câteva secunde înainte de impact, când era prea târziu. Audierea din 11 decembrie legată de accidentul Asiana 214 care s-a soldat cu 3 persoane decedate și peste 180 rănite a scos în evidență dependența excesivă – și greșită – a celor din cockpit față de pilotul automat. Totodată, audierea a pus accentul și pe factorii culturali coreeni, mai precis teama de a contrazice un superior, factori ce ar fi jucat un rol important. În plus, anchetatorii NTSB au afirmat că avionul nu a prezentat nici o defecțiune tehnică, sistemele și comenzile funcționând normal în momentul impactului.

Potrivit anchetatorilor NTSB, Lee Kang-kook, pilotul aflat la comenzile Boeing-ului 777-200ER, era “stresat” să îl piloteze manual. De asemenea, el a ezitat să anuleze aterizarea și să facă un go-around crezând că această decizie îi aparține comandantului, cu mai multă experiență. Vă reamintim că Boeing-ul 777 Asiana s-a apropiat de pista 28R prea jos și prea încet, coada aeronavei a lovit digul de protecție, fapt ce a dus la rotirea avionului cu 330 de grade pe măsură ce fuselajul s-a rupt, resturile împrăștiindu-se pe o suprafață mare de-a lungul pistei. A fost cel mai grav accident din aviația de linie a SUA din februarie 2009 și primul accident al unui Boeing 777 soldat cu victime de când acest model a intrat în serviciul comercial, în anul 1995.

http://www.youtube.com/watch?v=A0_63pcZbYw

Share