VIDEO: Primul turn de control fara controlori

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 06-07-2014

alt

In toamna acestui an, in Suedia va fi deschis primul turn de control din lume fara controlori de trafic aerian. Operatiunile vor fi efectuate de la distanta cu ajutorul unor echipamente audio/video performante si a unei retele de senzori.

Ce ati spune daca ati afla ca avionul cu care zburati urmeaza sa decoleze (sau, dupa caz, sa aterizeze) pe un aeroport al carui turn de control este pustiu? Gol, fara controlori de trafic aerian. Desi pare o poveste, nu este. Iata cum functioneaza sistemul.

Saab (divizia de Aparare si Siguranta) a dezvoltat tehnologia Remote Tower pentru controlarea traficului aerian de la distanta. In toamna acestui an, in premiera mondiala, Sundsvall Remote Tower Center va deveni operational in Suedia, dupa ce sistemele respective au fost instalate anul trecut. Dupa inaugurare, Örnsköldsvik va deveni primul aeroport din lume unde traficul aerian va fi controlat, in totalitate, cu ajutorul acestei tehnologii. Practic, controlorii de trafic aerian aflati la centrul Sundsvall vor controla, de la distanta, aterizarile si decolarile de pe Örnsköldsvik, aflat la 100 km distanta. Cum?

Reteaua Remote Tower include camere video de inalta definitie si camere Pan-Tilt-Zoom, senzori de supraveghere si meteo, microfoane, tunuri luminoase si alte sisteme implementate pe pista aeroportului Örnsköldsvik. Datele de la acesti senzori sunt trimise Centrului Remote Tower (RTC), unde sunt afisate pe ecrane – care pot fi si la 360 de grade – in timp real. Un controlor aflat in RTC dispune de toate mijloacele necesare, pe langa video “live”, pentru a controla operatiunile ca si cum s-ar afla pe un aeroport traditional.

Pe langa aeroportul suedez, Australia si Norvegia testeaza Remote Tower, norvegienii urmand sa o implementeze in curand. Revolutionara, tehnologia Saab contribuie la micsorarea costurilor pe aeroporturile cu trafic redus si le permite aeroporturilor cu bugete mici sa-si reuneasca operatiunile sub “aripa” Centrului Remote Tower (RTC). Evident, apare si intrebarea “Ce se intampla daca unul dintre echipamentele amintite mai sus cedeaza?” avand in vedere ca nu exista “ochi” la sol sau in turnul de control. Potrivit oficialilor Saab, camerele video performante sunt capabile “sa se acopere una pe alta” in cazul unei defectiuni, existand si sisteme de back-up pentru ca siguranta sa nu fie compromisa in nici un moment.

http://www.youtube.com/watch?v=Gqv8EECMXJM

http://www.youtube.com/watch?v=An7FNxjjB08

http://www.youtube.com/watch?v=bf_TqjinRyI

alt

alt

Share