Vesti bune pentru fanii YR-BRA (update)

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 04-11-2015

Plecand de la proiectul YR-BRA, demarat pe 2 februarie, mai multi iubitori de aviatie s-au constituit intr-un ONG care isi propune sa readuca in lumina aeronavele uitate. Iata cele mai noi informatii legate de proiectul nostru.

Pe 28 octombrie ne-am intalnit cu conducerea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (proprietarul YR-BRA si unul dintre partenerii proiectului, alaturi de TAROM), inclusiv cu Directorul General si Directorul de Comunicare, discutand principalele directii pe care vrem sa le urmam pentru finalizarea proiectului. Un proiect care a inceput de la prietenul Aeronews Arthur Merlin pe 2 februarie, discutia avuta cu noi concretizandu-se in petitia online semnata pana acum de aproape 1600 de persoane. Revenind la intalnirea de la sfarsitul lui octombrie, oficialii Bucharest Airports ne-a asigurat, din nou, de sprijinul lor. De asemenea, ne-au spus ca YR-BRA va fi mutat in rondul din fata aeroportului OTP in 2016, nu inainte insa de a fi vopsit de TAROM in livery-ul din 1982.

VIDEO / Stirile TVR despre proiectul YR-BRA (partea intai).

Pe langa CNAB si TAROM, multi iubitori de aviatie ne sustin proiectul, atat in tara, cat si in strainatate. Am fost contactati inclusiv de un grup de britanici care se ocupa de cel mai important site legat de BAC 1-11 din lume: www.bac1-11jet.co.uk. Proiectul nostru a fost promovat si in strainatate, ajungand sa se stie despre el chiar si in Pakistan sau in America de Sud. La reuniunea Star Alliance din Brazilia din iulie, la care Aeronews a participat in exclusivitate nationala, am fost intrebati cum merg lucurile cu YR-BRA. Intrebarea ne-a mirat, avand in vedere distanta dintre cele doua tari, dar ne-a si bucurat!

VIDEO / Stirile TVR despre proiectul YR-BRA (partea a doua).

Numerosi pasionati de aviatie ne-au pus intrebari despre YR-BRA, cele mai frecvente fiind cand a zburat pentru ultima data ROMBAC-ul 1-11 si cate ore de zbor a acumulat in timpul carierei. Cu ajutorul unui prieten din Pakistan, Aeronews a aflat datele respective, pe care vi le prezentam in continuare. YR-BRA a zburat pentru ultima data pe 28 noiembrie 1999 pe ruta Karachi – Teheran –Bucuresti, acumuland 27.079 ore de zbor si 18.108 aterizari in peste 17 ani de activitate. Pe langa simularile de mai jos, din care vedem cum va arata YR-BRA pozitionat in fata rondului de la OTP, va prezentam si cateva documente, in premiera pentru Romania. Text si ilustratii: Rares Mandu.

Urmariti pagina de Facebook dedicata proiectului YR-BRA.

ANIVERSARE / 33 de ani de la iesirea YR-BRA din fabrica.
Imagini de la bordul YR-BRA, primul ROMBAC fabricat in Romania.
FEATURE / Unde au ajuns BAC-urile 1-1 si in ce stare se afla.

Unknown-2 Unknown-3 Unknown-5 Unknown-6 Unknown-4

Share