VIDEO: Air France, 80 de ani de pasiune

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 07-10-2013

alt

7 octombrie 2013. În aceeași zi în care KLM aniversează 94 de ani de la înființare, Air France sărbătorește 80 de ani. Iată principalele repere din istoria Air France. LA MULȚI ANI!

Air France a fost fondată oficial pe 7 octombrie 1933, fiind – alături de KLM Royal Dutch Airlines – una dintre puținele companii aeriene fondate înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. La temeliile sale stau 5 companii franceze – Air Union, Air Orient, Societe Generale de Transport Aerien (SGTA), CIDNA și Aeropostale – care, din 7 octombrie 1933, funcționează sub numele de Air France. În prezent, AF o flotă formată din 246 aeronave, reînnoită constant, vârsta medie de operare a aeronavelor sale fiind de 10 ani. Zilnic, Air France operează 1.500 de zboruri spre destinații din întreaga lume, iar aeronavele sale ajung în 243 de destinații din 103 tari. După 80 de ani de la înființare, Air France rămâne un lider al transportului aerian. În 2012 Air France a transportat 77,4 milioane de pasageri și 1,4 milioane tone de cargo.

alt

Cei 80 de ani de existență au purtat Air France prin toate epocile aeronauticii comerciale, de la perioada în care călătoria cu avionul era considerată un lux, la extinderea și diversificarea rutelor din prezent. În 1938, la doar 5 ani de la fondare, Air France avea a treia cea mai mare rețea la nivel global și transporta mai mult de 100.000 de pasageri. În anul 1945 compania a fost naționalizată și a trecut prin schimbări majore. În 1949 aproape 14.000 de persoane au fost angajate în companie, printre ele numărându-se și prima femeie-însoțitor de zbor. Click aici pentru a vedea uniformele vintage Air France prezente la Bucuresti.

În 1956 Air France ocupa locul 6 la nivel global la transportul de pasageri, după marile companii americane. Air France s-a numărat printre primele companii care au comandat Boeing 707 și Caravelle. La puțin timp după acest moment, a zbura nu mai era apanajul celor bogați. În 1961, o cursă de la Paris la New York costa de 3 ori mai puțin decât în 1956. Imaginea de rafinament a fost menținută constant (însoțitorii de zbor purtau acum uniforme create de Dior), în timp ce Air France “democratizează” călătoria cu avionul. Prețurile au scăzut, au apărut noi metode de divertisment (filme, în 1966). În 1969, mai mult de 5 milioane și jumatate de pasageri călătoreau cu Air France.

În 1976 emblematica aeronavă Concorde s-a alăturat flotei. “Frumoasa pasăre albă” a zburat între Paris și Dakar, Rio de Janeiro, Caracas, Washington, Dallas, New York. La sfârșitul anilor 80, Air France ocupa locul 3 în clasamentul transportului de pasageri. În 1993 a luat naștere Grupul Air France după ce Air France a cumpărat UTA, principalul acționar al Air Inter.

alt

În anul 2000 Air France a intrat în alianța SkyTeam, care numără în prezent 19 linii aeriene, iar în 2004 a format, împreuna cu KLM, Grupul Air France-KLM, cu care se completează perfect prin hub-urile Paris Charles de Gaulle și Amsterdam Schiphol. Pe 23 noiembrie 2009 flota a fost reînnoită și a fost achiziționat primul Airbus 380, Air France fiind și primul operator din Europa al acestui tip de avion.

În prezent, Air France deține 9 superjumbo-uri A380 cu care deservește 6 destinații: New York JFK (un zbor zilnic), Washington DC (un zbor zilnic), Los Angeles (un zbor zilnic), Johannesburg (un zbor zilnic), Tokyo Narita (un zbor zilnic) și Shanghai Pudong (trei zboruri saptamanale). Următorul A380 va intra în flota Air France în aprilie 2014, compania urmând să primească încă două (12 unități comandate în total). Recent, pe 2 septembrie 2013, Air France a devenit prima companie aeriană europeană ce a lansat zborurile spre Shanghai cu superjumbo.

alt

Despre Air France

Air France, împreună cu filiala sa regională HOP!, operează 1.500 de zboruri zilnice atât în Franţa, cât şi în restul Europei şi în întreaga lume. Împreună, flotele Air France și HOP! cuprind 349 de aeronave. Air France-KLM este unul dintre cei mai mari jucători în transportul aerian, la nivel mondial, şi lider de piață pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa. 

În 2012, Air France-KLM a transportat peste 77 de milioane de pasageri şi peste 1,4 milioane de tone cargo. Reţeaua Grupului acoperă 243 de destinaţii din 103 ţări prin hub-urile de la Paris-Charles de Gaulle (unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume) şi Amsterdam-Schiphol. Air France şi KLM sunt companii membre ale alianţei globale SkyTeam care numără 19 membri şi oferă pasagerilor din întreaga lume acces la o reţea globală de peste 15.500 de zboruri către peste 1000 de destinaţii din 187 de țări. Programul de fidelitate al alianţei SkyTeam se numeşte Flying Blue şi este lider în Europa, cu peste 21 de milioane de membri.

Pentru a marca cele 8 decenii de la infiintare, Air France a aplicat livery-ul special “80 ans/years” unui A380 (inmatriculat F-HPJI) si unui A320 (inmatriculat F-HEPG). Schemele cromatice aniversare vor fi mentinute pe avioanele respective timp de un an. Click aici pentru promoția aniversară Air France, valabilă între 8-22 octombrie 2013. Mai multe fotografii de la conferinta de presa din Bucuresti sunt disponibile aici.
alt

alt

http://www.youtube.com/watch?v=j1-48U1PMgE

http://www.youtube.com/watch?v=YlCzFPshjxg

http://www.youtube.com/watch?v=wjGknTc0Gu8

alt

alt

alt

alt

Share