VIDEO: Ce au filmat separatistii pro-rusi imediat dupa prabusirea MH17

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 21-07-2014

alt

BBC a obtinut un clip in care ii vedem pe separatistii pro-rusi scotocind prin lucrurile pasagerilor imediat dupa prabusire. Astazi, 21 iulie, presedintele Ucrainei a ordonat incetarea ostilitatilor pe o raza de 40 km in jurul locului unde MH17 s-a prabusit.

In filmuletul cu o durata de un minut ii vedem pe rebeli cautand prin lucrurile pasagerilor imediat dupa prabusirea Boeing-ului 777-200ER Malaysia Airlines. Un comandant le spune chiar sa adune toate memory stick-urile gasite, ce ar putea contine informatii vitale, dar si sa caute cutiile negre ale aeronavei (CVR si FDR). Rebelii se arata surprinsi vazand ca este vorba despre un avion de pasageri: “Sunt straini, cine le-a permis sa zboare pe aici?”

Pe 21 iulie, Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei, a ordonat incetarea focului pe o raza de 40 km in jurul locului unde MH17 s-a prabusit pentru ca anchetatorii si echipele insarcinate cu recuperarea cadavrelor sa-si poata face treaba in siguranta. Zona de cautari a resturilor avionului si lucrurilor de la bord a fost extinsa la 120 km2, dar sunt temeri ca echipamente esentiale, inclusiv cutiile negre, au fost deja luate de separatistii pro-rusi. Asa cum va informam zilele trecute in sectiunea dedicata zborului MH17, o sursa a declarat ca acestea au ajuns deja la Moscova pentru a fi cercetate. Poroshenko i-a acuzat pe separatisti ca doresc “eliminarea dovezilor” si “ingreunarea muncii” anchetatorilor straini, dar si a celor din Ucraina. Presedintele a mai afirmat ca o ancheta a inceput deja cu examinarea fuzelajului, a aripilor si a cockpit-ului, punand la dispozitia anchetatorilor aeronava prezidentiala pentru a-i transporta la locul respectiv, la est de Donetsk. In paralel, Primul-Ministru al Ucrainei este sigur ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer. Un lansator ca Buk-M1 (aka SA-11) nu putea fi operat de “teroristi beti, ci de profesionisti cu cunostinte in domeniu si cu fondurile necesare”.

Sectiunea Aeronews dedicata zborului MH17, actualizata constant.

http://www.youtube.com/watch?v=xSq49UlRMLA

Share