VIDEO: CSeries a decolat cu succes

Share
| Scris de: Teodor Stefan | 16-09-2013

alt

Cu 8,5 luni întârziere față de programul inițial, Bombardier a bifat primul zbor al noii game CSeries. Evenimentul a avut loc pe 16.09 la Mirabel, lângă Montreal (Canada).

Aeronava FTV1, înmatriculată C-FBCS, a decolat la 09:55 AM ora locală și a revenit la sol după un zbor de 2,5 ore în jurul Montreal-ului (BBA501). In aer, CSeries a fost insotit permanent de un alt model Bombardier, Global 5000, din care au fost facute fotografii si s-a filmat. Echipajul aflat la bordul exemplarului FTV1 a fost compus din căpitanul Chuck Ellis, copilotul Andy Litavniks și inginerul de zbor Andreas Hartono. La conferința de presă desfășurată după aterizare căpitanul a afirmat că totul a decurs normal, cu “o mică excepție”: un mesaj de avertizare primit de la un sistem secundar. Chuck Ellis a mai declarat ca FTV1 a urcat pana la 3,8 km altitudine si a atins o viteza de 425 km/h.

alt

Atât în momentul decolării, cât și la aterizare, cei prezenți pe aeroport au remarcat cât de silențios este noul model. De altfel, Bombardier susține cu încredere că CSeries va fi cel mai silențios avion de pasageri produs vreodată. Meritul revine noilor motoare PurePower PW1500G produse de Pratt & Whitney. “Silențiozitatea în operare, alături de consumul redus de carburant promis de Bombardier, au reprezentat două dintre motivele care ne-au făcut să comandăm CSeries”, a declarat CEO-ul companiei letone AirBaltic prezent la Mirabel. AirBaltic a plasat o comandă fermă pentru 10 exemplare CS300 și a luat 10 opțiuni.

alt

alt

Acum că primul zbor a fost bifat cu succes urmează un an de teste intense și certificări pentru intrarea în serviciul comercial. Producătorul canadian afirmă că acest lucru se va întâmpla, cel mai târziu, în toamna anului viitor, dar numeroși analiști din domeniu sunt convinși că CS100 și CS300 nu vor zbura mai devreme de 2015. Primul zbor CSeries a fost urmărit îndeaproape nu doar de miile de angajați și pasionați veniți la Mirabel, printre care și CEO-ul Bombardier, ci și de rivalii Airbus, Boeing și Embraer. După terminarea zborului cei 3 producători au felicitat, pe Twitter, Bombardier pentru reușita evenimentului din 16 septembrie. “Nu doar alte companii aeriene care n-au comandat încă CSeries au fost interesate de primul zbor, ci și rivalii direcți. Să nu uităm că după prezentarea gamei CSeries, în urmă cu câțiva ani, Airbus și Boeing au anunțat că vor introduce motoare mai eficiente dpdv consum pe gamele A320 și 737”, a afirmat un analist de aviație.

alt

CSeries este prima gamă dezvoltată de la zero de Bombardier de la modelul Challenger 300 și până în prezent, programul costând 3,4 miliarde de dolari. Destinată zborurilor mediu-curier, gama CSeries va include două versiuni, CS100 (110 locuri) și CS300 (135 / 160 de locuri, în funcție de layout). Bombardier a primit până acum 177 de comenzi ferme pentru CSeries (63x CS100 + 114x CS300) și afirmă că acest prim zbor încheiat cu succes va aduce și altele. Bombardier și-a propus ca până la intrarea în serviciul comercial să primească 300 de comenzi ferme pentru CSeries.

alt

alt

alt

http://www.youtube.com/watch?v=byMIlLKJjFI

http://www.youtube.com/watch?v=xNJ8jfB4Oac

http://www.youtube.com/watch?v=6ld0ihbL6o8

Share